Ini adalah lauk Ramadhan ke-13 kami suami isteri. Lauk ini boleh dimakan sehingga sahur Ramadhan ke-15 kami.
Perancangan awal untuk masak sambal udang petai. Namun En Hubby yang jenuh mencari petai di sekitar kawasan rumah namun tiada, maka terhasil lah resepi Sambal Udang simple.
Sangat Mudah disediakan.
Cepat dan ringkas.
Mungkin next time boleh dikongsikan Sambal Udang Petai pula.
Bahan-Bahan :
Udang (anggaran 400gm)
Bawang merah 7 ulas
Bawang putih 3 ulas
Cili merah 3 atau 4 biji
Air asam jawa
Cili kering kisar 3 sudu besar
Maggie cukup rasa
Garam
Cili merah, bawang merah dan bawang puti dikisar bersama-sama.
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar.
Masukkan cili kering kisar. Kacau sebati.
Tumis sehingga sedikit garing.
Masukkan air asam jawa. Kacau lagi.
Masukkan udang, kacau sebati.
Tidak perlu tambah air yang banyak kerana air udang akan keluar.
Jika kering sangat baru tambah sedikit air
Masukkan garam dan serbuk maggie cukup rasa. Bila dah agak masak boleh la padam api.
Siap.
Mudah kan.
No comments:
Post a Comment