4 Ramadhan (Ahad)
Jagung manis yang diberi oleh mak mertua masih ada dalam peti ais. Jadi elok dibuat sesuatu untuk berbuka puasa. Memandangkan langkah penjimatan di bulan puasa, lauk berbuka semalam banyak lagi dan hanya perlu dipanaskan sahaja.
Jadi hari ini aku buat cucur sahaja disamping nasi dan sejenis lauk sahaja.
Bahan-bahan:
Jagung 1 tongkol (dihiris-hiris)
Tepung gandum
Bawang merah
Sedikit udang kering (xbeli udang basah)
Ikan bilis
*Tips : ikan bilis & udang kering direndam sekejap untuk bagi lembut, senang bila ditumbuk nanti
Cili kisar
Karoot yang dipotong dadu kecil
Daun kucai dipotong kecil
Serbuk kunyit
Garam halus
Gula
Sebiji telur
Cara membuatnya :
Tumbuk bawang merah,udang kering & ikan bilis. Masukkan ke dalam jagung & Karoot yang telah dihiris kecil. Masukkan daun kucai, cili kisar, gandum,serbuk kunyit,gula dan telur.
Gaul hingga sebati. Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit mengikut keperluan. Jangan terlalu keras dan jangan terlalu cair.
Sedia digoreng.
Guna sudu kecil agar bentuk cucur comel & rangup.
Goreng hingga kekuningan
Siap sedia untuk dihidangkan. Boleh dimakan dengan sos Thai.
Adunan yang dibuat agak banyak sebab aku memang suka makan cucur kalo berbuka. Nasi makan sedikit saja. En Hubby pula tak suka makan cucur. Jadi adunan yang tidak habis digoreng dimasukkan ke dalam freezer untuk digoreng lagi.
Lebih jimat. Tidak perlu beli kuih di bazar Ramadhan yang belum tentu kebersihannya dan kena dengan selera kita.
No comments:
Post a Comment