RESEPI SAMBAL BILIS
Bawang Merah 6 ulas - dikisar
Bawang putih 3 ulas- dikisar
Cili kisar 5 sudu besar
Air asam jawa
Serbuk cukup rasa maggie
Air secukupnya
Ikan Bilis (anggarkan sendiri)
Cara Memasak :
Goreng ikan bilis yang telah dicuci bersih dalam minyak masak hingga sederhana garing.
Toskan
Dalam minyak yang sama, tumis bawang yang dikisar sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar.
Kacau sehingga cili sedikit garing.
Masukkan air asam jawa dan air dengan sukatan yang banyak. (Anggarkan dapat menenggelamkan kesemua ikan bilis).
Biarkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan bilis yang telah digoreng.
Kacau sekali sekala.
Masak sehingga kuah agak pekat bagi memastikan ikan bilis lembut dan cili telah betul-betul masak bagi mengelakkan sakit perut.
Masukkan sedikit garam dan juga serbuk cukup rasa Maggie.
No comments:
Post a Comment