Sambal Ikan Bilis Mudah dan Tahan Lama

RESEPI SAMBAL BILIS


Bahan-Bahan :

Bawang Merah 6 ulas - dikisar


Bawang putih 3 ulas- dikisar


Cili kisar 5 sudu besar


Air asam jawa


Serbuk cukup rasa maggie


Air secukupnya


Ikan Bilis  (anggarkan sendiri)





Cara Memasak :

Goreng ikan bilis yang telah dicuci bersih dalam minyak masak hingga sederhana garing. 
Toskan
Dalam minyak yang sama, tumis bawang yang dikisar sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar.
Kacau sehingga cili sedikit garing.
Masukkan air asam jawa dan air dengan sukatan yang banyak. (Anggarkan dapat menenggelamkan kesemua ikan bilis).
Biarkan sehingga mendidih. 
Masukkan ikan bilis yang telah digoreng.
Kacau sekali sekala.
Masak sehingga kuah agak pekat bagi memastikan ikan bilis lembut dan cili telah betul-betul masak bagi mengelakkan sakit perut.
Masukkan sedikit garam dan juga serbuk cukup rasa Maggie.

No comments:

Post a Comment

Ceritaku

Kulit Cerah dan Berseri Dengan Produk Cosmoderm

Entry kali ini penulis ingin kongsikan isi hati yang telah jatuh cinta... huhuhu...dup dap dup dap hahaha... Bukan jatuh cinta kat oran...