Kari Ikan Bawal |
* Resepi untuk 2 orang makan
Ikan Bawal 2 ekor (jika besar seekor dipotong 3 bahagian, sekiranya kecil potong 2 memadai) dibasuh bersih dan ditoskan
Bendi
Halia, bawang merah dan bawang putih dimayang
Daun kari
Bancuhan rempah kari ikan Babas atau Alagapas
Tomato ( tak letak pun tak pe)
Sedikit Halba
Sedikit serbuk jintan manis (tak letak pun tak pe)
Air asam jawa
Serbuk maggi secukup rasa
Cara Memasak:
Panaskan minyak dalam periuk atau kuali. Aku guna periuk yang orang India selalu masak kari. huhu. Kalau tiada pun tak menjadi masalah, boleh guna kuali biasa.
Tumiskan bahan-bahan yang telah dimayang
masukkan daun kari dan sedikit halba dan serbuk jintan manis.
Tumis sehingga bawang sedikit kuning.
Masukkan bancuhan kari ikan.
Kacau sebati. Bila mendidih sedikit masukkan air dan air asam jawa.Jangan terlalu pekat nanti kari cepat hangit. Anggar-anggarkan jumlah air.
Jangan terlalu cari sangat kerana bila dah masukkan ikan nanti, air ikan juga keluar.
Biarkan kuah betul-betul masak. Kemudian masukkan bendi.
Bila bendi agak layu sedikit, masukkan ikan bawal.
Kacaukan sedikit.
Masukkan garam dan maggi cukup rasa.
Akhir sekali masukkan tomato dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia dihidang.
Tips:
* Serbuk kari mesti letak banyak untuk bagi kuah pekat (sebab tak guna santan)
* Sekiranya kuah memekat setelah masak, boleh tambah air panas mengikut kesesuaian.
Agak senang kan resepi ini..huhu
Sedap dimakan dengan nasi panas dan ulam timun.
No comments:
Post a Comment