Assalamualaikum wbt..
Jarang sekali aku masak jenis yang bersantan. En Hubby kurang gemar kuah berlemak dan aku pula kurang mahir masak lemak.
Setelah kahwin, cara masak banyak dipelajari dari ibu mertua yang sekian lama memasak untuk suamiku. Jadi petua orang tua, jika ingin memikat perut suami perlu pandai masak masakan yang dimasak oleh ibunya.huhu. Ibu mertua pula seorang yang tidak kedekut berkongsi teknik masakan.alhamdulillah dapat Ibu mertua yang sangat sporting.
Tapi kali ni bukan resepi ibu mertua yang nak dikongsi. Resepi ini hasil pemerhatian ibuku memasak dan telah diolah mengikut citarasa sendiri. Masak untuk 2 orang makan
Bahan-bahan :
Ikan kembung 2 ekor dipotong dua
5 ulas kecil bawang merah
Lengkuas
Kunyit
Cili padi
Serai diketuk
Asam keping
Timun dipotong memanjang
Santan kotak ( anggaran)
Sedikit garam
Baru pasang api. Masukkan asam keping
Biarkan seketika. Masukkan santan pekat dan garam
Padamkan api. Sedia dihidang
Sambal telur dan kangkung goreng belacan sebagai lauk sampingan. Sedap dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment