Resepi Masak Lemak Ikan Kembung

Assalamualaikum wbt..
Jarang sekali aku masak jenis yang bersantan. En Hubby kurang gemar kuah berlemak dan aku pula kurang mahir masak lemak.

Setelah kahwin, cara masak banyak dipelajari dari ibu mertua yang sekian lama memasak untuk suamiku. Jadi petua orang tua, jika ingin memikat perut suami perlu pandai masak masakan yang dimasak oleh ibunya.huhu. Ibu mertua pula seorang yang tidak kedekut berkongsi teknik masakan.alhamdulillah dapat Ibu mertua yang sangat sporting.

Tapi kali ni bukan resepi ibu mertua yang nak dikongsi. Resepi ini hasil pemerhatian ibuku memasak dan telah diolah mengikut citarasa sendiri. Masak untuk 2 orang makan

Bahan-bahan :
Ikan kembung 2 ekor dipotong dua
5 ulas kecil bawang merah
Lengkuas
Kunyit
Cili padi
Serai diketuk
Asam keping
Timun dipotong memanjang
Santan kotak ( anggaran)
Sedikit garam


Tumbuk bawang merah,cili padi,lengkuas dan kunyit. Satukan bahan tumbuk,ikan,serai,timun dan santan cair dalam kuali. Gaul sebati.


Baru pasang api. Masukkan asam keping
Biarkan seketika. Masukkan santan pekat dan garam


Padamkan api. Sedia dihidang


Sambal telur dan kangkung goreng belacan sebagai lauk sampingan. Sedap dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment

Ceritaku

Kulit Cerah dan Berseri Dengan Produk Cosmoderm

Entry kali ini penulis ingin kongsikan isi hati yang telah jatuh cinta... huhuhu...dup dap dup dap hahaha... Bukan jatuh cinta kat oran...