Entri ini sebenarnya telah lama tersimpan rapi dalam draft menunggu masa empunya blog mempunyai semangat untuk dikongsi bersama. Tidak mahu resepi ini hilang begitu sahaja, ada baiknya jika ia dikongsi di sini. Lagipun Ramadhan bakal tiba. Mungkin boleh dibuat juadah berbuka puasa nanti.
Karipap ini dibuat setelah keinginan untuk makan karipap Singapura yang susah nak cari di kedai. Masa ini tengah mengidam hendak makan karipap Singapura yang sangat sedap. Jadi kesudahannya adalah buat sendiri. Resepi ini sudah lupa dari sumber mana. Ianya diolah mengikut citarasa sendiri.
Tumis bawang yang ditumbuk. Masukkan sedikit bancuhan kari daging. Kacau sebati dan masukkan ayam serta ubi kentang. Masak sehingga ubi kentang empuk. Jangan lupa letak garam dan sedikit gula.
(Sila abaikan rupa kuali yang banyak berjasa itu..Huhu)
Bagi menyediakan pastri karipap, 2 cawan gandum dan mentega (anggaran). Diuli bersama air yg diletakkan sedikit garam. Uli sehingga doh lembut dan boleh dicanai.
Inilah dia rupa karipap yang sedia digoreng. Boleh dibuat Frozen jugak jika mahu buat stok untuk Ramadhan yang bakal tiba nanti. Salah satu lagi langkah penjimatan. Tidak perlu bersesak di bazar Ramadhan dan jimat duit belanja.
No comments:
Post a Comment