Ini kisah keterujaan membuat kek dan biskut sebelum raya puasa tahun lepas. Ketika itu aku sedang sarat mengandung namun semangat berkobar-kobar membuat biskut untuk balik beraya di kampung halaman. Jika ikutkan tahun lepas giliran beraya di Kelantan.
Namun di saat-saat akhir doktor menasihatkan agar aku tidak melakukan perjalanan jauh kerana bimbang bersalin dalam perjalanan balik kampung.
Sejurus dapat berita tersebut memang hati tersangat sedih sebab aku dah bersemangat buat biskut raya untuk 2 buah kampung. Tapi memikirkan keselamatan bayi dalam kandungan dan tidak mahu mengambil sebarang risiko, kami mengikuti nasihat doktor. Berayalah kami di kampung En Hubby. Tetap meriah dalam keadaan yang sederhana. Aku pun makan la sepuas-puasnya pada hari raya kerana bakal menempuh alam berpantang.
Di sini ingin aku bercerita mengenai minatku terhadap dunia biskut dan kek. Semuanya 'homemade'.
Inilah antara peralatan yang sangat membantu penyediaan kek dan biskut.
Untuk permulaan, siap dahulu 2 balang biskut.
Biskut semperit.
Biskut mazola yang sangat gebu. Dah lupa resepi dari mana diambil.
Gigih panggang kacang tanah untuk buat biskut mazola.
Biskut mazola yang telah siap dibakar
Adunan semperit Cina. Resepi diambil dari blog Azlita masam manis norazlitaaziz.blogspot.my
Sangat membantu. Biskutnya memang sedap.
Brownies kedut ni juga resepi dari blog Azlita Masam Manis.
Inilah hasilnya..Biskut semperit,semperit Cina,biskut makmur,biskut mazola dan kuih siput.
No comments:
Post a Comment