Bubur Karot Dan Ikan Bilis
Resepi yang senang disediakan. Boleh dimasak lebih dan dibekukan.
Bahan-Bahan :
Karot yang dipotong dadu kecil (telah dipotong siap-siap dan disimpan di dalam freezer dalam kuantiti yang banyak. Jika nak masak, senang..ambil je)
Karot yang dipotong dadu |
Beras 1/2 cawan (dibasuh bersih)
1 sudu besar minyak zaitun
Serbuk Ikan Bilis *
Garam
Bawang merah dicincang halus
*Cara Membuat Serbuk Ikan Bilis
Ia lebih kurang sama dengan pati ikan bilis atau kiub ikan bilis. Yang berbeza jika kita buat sendiri ia tidak mengandungi msg dan bahan pengawet. Jadi untuk bayi lebih baik buat sendiri kan.
Serbuk ini tahan lama dan boleh disimpan dalam bekas kedap uadar dan letak dalam peti ais.
Ikan bilis yang siap dikopek, dibasuh bersih . Toskan
Sediakan kuali dan goreng tanpa minyak sehingga air kering.
Masukkan minyak zaitun dan goreng lagi.
Setelah garing, padamkan api.
Biarkan suam dan boleh diblender kering.
Sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
Cara Memasak Bubur Nasi
Dalam periuk, masukkan beras bersama karot dan air yang banyak (anggaran 2 cawan).
Masukkan bawang merah. Kacau hingga mendidih.
Masukkan minyak zaitun, garam dan serbuk ikan bilis.
Kacau lagi. Tambah air panas jika nasi masih pejal. Masak sehingga menjadi bubur.
Mudah kan..
Si kecik suka makan. Berselera.
ikan bilis boleh digantikan dengan daging ayam atau seafood (isi udang atau ikan)
Inilah dia stok untuk si kecik. Bubur nasi boleh bertahan sehingga 3 hari kerana si kecik tidak kuat makan.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment