Bahan-bahan :
Seekor ayam dipotong kecil
Serai sebatang diketuk
Santan 1 biji kelapa
(asingkan kepada 2 bahagian iaitu santan pekat & santan cair)
Bawang merah
Daun kunyit
Serbuk kunyit
Ubi kentang dipotong 2/3 bahagian
Cili padi segenggam
Garam
Cara memasak:
Bawang merah, cili padi dikisar bersama sedikit santan cair.
Dalam kuali, letak ayam yg siap dicuci.
Masukkan santan cair,serai,serbuk kunyit dan bahan kisar dan daun kunyit. Gaul sebati.
Hidupkan api. Masukkan ubi kentang. Masak sehingga mendidih. Air ayam akan keluar.
Biarkan seketika sehingga ayam empuk.
Masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan garam dan padamkan api.
Boleh dihidangkan dengan nasi panas.
*Gambar lupa nak ambil.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ceritaku
Kulit Cerah dan Berseri Dengan Produk Cosmoderm
Entry kali ini penulis ingin kongsikan isi hati yang telah jatuh cinta... huhuhu...dup dap dup dap hahaha... Bukan jatuh cinta kat oran...
-
Susu adalah makanan utama bagi bayi yang sedang membesar. Tanpa susu, tumbesaran bayi terbantut kerana banyak zat- zat yang diperlukan oleh...
-
Ini adalah iklan tidak berbayar. Penulis hanya ingin berkongsi cerita mengenai keberkesanan serum yang penulis guna. Penulis sebenarnya ...
-
Sudah lama simpan hasrat nak buat tart nenas sendiri. Akhirnya berjaya juga. Ingatkan susah tapi sebenarnya takde sesusah yang aku bayangkan...
No comments:
Post a Comment