Lauk Ramadhan ke 18

Bahang raya dah semakin terasa, lagu raya juga telah mula berkumandang di radio dan PC di pejabat...huhu..
Mesti semakin kalut buat persiapan raya kan.
Hari ni seawal jam 8 pagi bergerak dan di rumah, kami telah rancang awal malam sebelumnya untuk ke Car Boot Sale Kota Damansara, Kuala Lumpur.

Ia terletak di alamat Jalan Teknologi 3/8, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya,Selangor. Agak meriah, tambahan dekat nak raya. 
Kami bertiga termasuk di kecik tidak sambung tidur selepas sahur sebab nak sampai awal ke tempat jualan tersebut.
Kalau lambat mesti hari dah panas.
En Hubby dukung di kecik sepanjang 'window shopping' di situ.
Jangan salah faham,kami Window shopping barang-barang bundle.
En Hubby memang sangat minat bundle.
Niatnya nak cari seluar jeans bundle untuk raya namun tiada.
Aku pula nak cari tudung bawal. Ingat ade yang jual tudung baru..Huhu..Tapi memang ada cuma yang bundle. 
Takde pula yang menarik minat aku ( agaknya belum sampai masa nak beli tudung bundle)..Maaf, bukan riak tapi ntahla tiada yang berkenan di hati. Shawl banyak lagi dijual.
Hampir 30 minit kami tawaf tempat tu, si kecik makin bosan dan mula buat hal. Lagipun matahari semakin naik atas kepala.
Kami ambil keputusan untuk beredar.
Misi nak cari tudung raya tidak terhenti di situ sahaja, perlu diteruskan lagi. Huhu..
Nak pergi kedai tudung, jam baru pukul 9 pagi. 
Kami ambil keputusan pergi beli barang dapur dulu berdekatan kawasan rumah.
Buah kurma kat rumah pun dah habis. Perlu dibeli.
Beli jugak lauk ( udang,ikan bilis) untuk berbuka petang ini.
Paling penting, petai yang sekian lama dicari. Dah lama teringin nak masak sambal bilis petai.
Siap beli barang dapur, on the way balik En Hubby terpandang kedai tudung bawal tapi  tak sempat singgah sebab si kecik dah mula tidur. 
Plan nak singgah selepas balik kerja.

Sampai rumah, si kecik sambung tidur lagi. Aku pun ambil kesempatan terus masak.
Pukul 12 tengahari dah kat dapur. En Hubby cakap petang boleh keluar lagi kalau siap masak, takde terkejar-kejar kejar nanti untuk berbuka.
Kami tak suka berbuka kat luar.
Lebih suka berbuka puasa di rumah. Senang nak solat Maghrib kan.

Hari ini aku telah langgar prinsip satu lauk je sehari.
Ada 2 lauk untuk hari ni.
Takpe lah bukan selalu.
Bagi reward untuk diri sendiri dan En Hubby sekali sekala.
Masak dalam kuantiti yang banyak, boleh dimakan berulangkali, jimat masa dan tenaga. 



Ikan Bilis yang telah siap dikopek. Seronok mengopek ikan bilis. Nak masak senang..terus ambil je.


Saja beli petai banyak skit sebab susah nak dapat dan agak mahal. jenuh mencari petai akhirnya ada di jual di pasaraya..telah siap dikopek. Resepi boleh rujuk entry Sambal Bilis Mudah dan Tahan Lama. Hanya tambah petai last sekali.


Antara bahan untuk kari udang. Cara masak adalah sama masak Resepi Kari Ikan Bawal Tanpa Santan Mudah. Untuk kari udang tak letak bendi.

Cara menyiang udang..hanya guntingkan hujung kepalanya. Kulit lebih suka dibiarkan kerana ia memberi rasa manis.huhu..Betul ke teori aku ni..



Sambal ikan bilis petai...masak agak lama baru tahan lama


Siap dimasak 


Semua siap dihidang..
Kari Udang
Sayur Kangkung Goreng Belacan
Sambal Bilis Petai
Tembikai
Buah Kurma

Sambal ikan bilis petai tu boleh makan untuk 3 hari..
Makin lama makin sedap pulak walaupun petai ada bau yang kurang menyenangkan..

Ada cara tau untuk kurangkan bau petai yang aku amalkan..
Caranya selepas makan petai, aku minum air nescafe atau hazelnut atau apa-apa apa air berkafein yang agak pekat bagi mengelakkan tandas berbau petai nanti.

Nafas berbau petai pula boleh dikurangkan dengan kunyah chewing gum sebab yang boleh. Tapi bulan puasa ni jangan amalkan. Malam bolehlah. Siang jangan wat lupa pula..huhu





No comments:

Post a Comment

Ceritaku

Kulit Cerah dan Berseri Dengan Produk Cosmoderm

Entry kali ini penulis ingin kongsikan isi hati yang telah jatuh cinta... huhuhu...dup dap dup dap hahaha... Bukan jatuh cinta kat oran...